Папа Бенедикт призова паството към любов и грижа за бедните
Папа Бенедикт призова паството към любов и грижа за бедните / снимкa: Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсети призова днес паството към любов и грижа за бедните, съобщиха световните агенции. "Това е една от не многото привилегии, предоставени ни от Евангелието", обърна се той към вярващите на площад "Свети Петър" от прозореца на работния си кабинет. Главата на Римокатолическата църква прочете молитва по случай деня на Свети Стефан, първия християнски великомъченик, който се чества веднага след Рождество Христово.

Папата изтъкна добродетелите на Свети Стефан: умението да прощава на своите последователи и привързаността му към учението за братство между хората.

Бенедикт Шестнайсети преживя неприятни моменти в нощта преди Рождество, когато Сузана Майоло, млада швейцарска богомолка с психично разстройство, прескочи загражденията пред базиликата "Свети Петър" и го бутна на земята. И днес, както и вчера, докато произнасяше традиционното си рождественско обръщение "Към града и света", папата изглеждаше спокоен и уверен, изтъкват агенциите.

Целият висш римокатолически клир изрази солидарността си със Светия отец. Той получи силна подкрепа и от италианския политически елит - президента Джорджо Наполитано, председателите на двете камари на парламента Фини и Скифани, премиера Берлускони, кмета на Рим Алемано, пише БТА.

87-годишният френски кардинал Роже Ечегерай, който също падна по време на инцидента и счупи шийка на бедрена кост, заяви, че се моли за здравето и спокойствието на римския първосвещеник. Утре на кардинала ще бъде направена хирургическа операция в римската католическа клиника "Агостино Джемели".