Папа Бенедикт призова ирландските епископи да възстановят доверието в църквата
Папа Бенедикт призова ирландските епископи да възстановят доверието в църквата / снимкa: Reuters

Папа Бенедикт XVI призова ирландските епископи, участвали в двудневна среща във Ватикана, да вземат конкретни мерки за връщане на доверието в църквата, разтърсена от скандал за педофилия, предаде АФП. На срещата епископите се ангажираха да сътрудничат на правосъдието в страната си, където свещеници, прикривани от висшестоящите в църковната йерархия, вършили посегателства над стотици деца в течение на десетилетия.

Бенедикт XVI разкритикува ирландското църковно ръководство заради неспособността му в продължение на години да противодейства ефикасно на случаите на сексуални посегателства върху деца от страна на духовни лица. В огласено след срещата изявление папата нарече сексуалните злоупотреби с деца "гнусно престъпление" и "тежък грях, който оскърбява Бога и накърнява достойнството на сътворената по Негов образ и подобие човешка личност".

Съзнавайки, че това болезнено положение няма да се реши бързо, папата призова епископите да се заемат с проблемите на миналото смело и решително и да се справят с настоящата криза с почтеност и кураж, пише БТА.

Срещата на папата с 24 ирландски епископи завърши на фона на ново недоволство, породено от оказа на папския нунций в Ирландия кардинал Джузепе Леанца да свидетелства пред ирландска парламентарна комисия, посочва Асошиейтед прес.

Асоциация на жертвите на малтретиране и сексуални злоупотреби изрази днес надежда, че Ватикана ще превърне думите в дела, като накаже извършителите на тези извънредно отвратителни деяния, заклеймени от папата, отбелязва АФП.