Папа Бенедикт обвини Юда Искариотски в лицемерие
Папа Бенедикт обвини Юда Искариотски в лицемерие / снимки: Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсети обвини Юда - предателя на Исус - в лицемерие, защото останал редом с учителя си, макар че като член на юдейската групировка зелоти бил разочарован от отказа на Христос да оглави въстание срещу римските окупатори, предаде АФП.

Намеквайки може би за днешните напрежения в Католическата църква и дори във Ватикана, римският първосвещеник заяви от балкона на своята лятна резиденция в Кастел Гандолфо, че „лицемерието” на Юда е „крайно тежка грешка”, „дяволски знак”.

„Юда би могъл да си тръгне, както направили мнозина от учениците, дори е бил длъжен да си тръгне, ако е бил честен!”, заяви папата богослов пред хиляди събрали се във вътрешния двор. Вместо това Юда останал с Исус "не защото е вярвал, не от любов, а с тайното намерение да отмъсти на своя учител", защото бъдещият предател сам се почувствал предаден от Христос, обясни Бенедикт Шестнайсети, отбелязва БТА.

След това папата отново се върна към две теми, по които обича да говори - разделението между религията и политическите борби, от една страна, и въпроса за последователността в личното поведение на католиците - от друга, посочва АФП.

Ватикана снема доверието си от мнозина свещеници, които се включват в политическите революции. Според Бенедикт Шестнайсети несъгласните с тази линия имат правото да се оттеглят, но не бива да заговорничат тайно и скришно”, допълва агенцията.

Папа Бенедикт обвини Юда Искариотски в лицемерие
netinfo