Папа Бенедикт на посещение в Чехия
Папа Бенедикт на посещение в Чехия / снимкa: БГНЕС

Папа Бенедикт Шестнайсети пристига днес в Чехия на второто си посещение в Източна Европа, малко преди да се навърши 20-ата годишнина от "Нежната революция" в Прага и от падането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че символичният смисъл на визитата се подчертава от факта, че Бенедикт Шестнайсети е приемник на Йоан-Павел Втори - полският папа, допринесъл в много голяма степен за настъпването на демокрацията в източноевропейските страни, пише БТА.

"Нежната революция", свалила през есента на 1989 г. комунистическия режим, е събитие с огромна важност не само за Чехия, но и за съседните страни и за целия свят, и папата не може да пренебрегне тази годишнина, посочи дипломат от Ватикана.

Това е единственото посещение на главата на Римокатолическата църква в посткомунистическа страна за тази година, отбеляза Ян Балик от пресслужбата на Чешката епископална конференция. Бенедикт Шестнайсети със сигурност ще засегне тази тема, а за нас това ще е оценка за извършеното за 20 години в обществото ни, за онова, което е дала на хората Църквата, каза той за АФП.