Папа Бенедикт Бенедикт XVI ще отслужи меса в Мюнхен
Папа Бенедикт Бенедикт XVI ще отслужи меса в Мюнхен / netinfo

Папа Бенедикт Бенедикт XVI ще отслужи днес меса пред близо 250 хиляди вярващи в Мюнхен през втория ден от шестдневното посещение в родната си Бавария, събощават световните агенции.

Религиозната церемония ще се състои на открито в 8 часа по Гринуич /11 ч. българско време/. Папата ще произнесе молитвата Ангел Господен и ще се обърне към множеството с проповед. Вечерта главата на Римокатолическата църква ще отслужи литургия в катедралата в Мюнхен.

Програмата на посещението, което ще продължи до 14 септември, включва 38 официални прояви. Снощи папата се срещна с германския президент Хорст Кьолер, с канцлера Ангела Меркел и с премиера на Бавария Едмунд Щойбер. В центъра на разговорите на Бенедикт XVI бяха темите за икуменизма, приемствеността на християнските ценности в европейските страни и взаимното разбирателство с мюсюлманските общности.

Заради посещението на папата в Мюнхен бяха взети засилени мерки за сигурност. За реда в града следят пет хиляди полицаи, а от въздуха столицата на Бавария се наблюдава от самолет-радар АУАКС, посочват агенциите.

Това е второто посещение на Бенедикт Шестнайсети в Германия след избирането му за глава на Римокатолическата църква през април 2005 г. Той беше в Кьолн за Световните дни на католическата младеж през август миналата година.