Панета: С настъплението срещу Алепо сирийският режим сам си копае гроба
Панета: С настъплението срещу Алепо сирийският режим сам си копае гроба / Reuters

С настъплението на сирийските войски срещу Алепо и сляпото насилие срещу населението режимът на президента Башар ал Асад сам си копае гроба, заяви американският министър на отбраната Лион Панета пред журналисти на път за Тунис.

"Ясно е, че Алепо е нов трагичен пример за сляпото насилие, до което прибягва режимът на Асад срещу собствения си народ. В крайна сметка той сам си копае гроба", каза Панета, цитиран от Франс прес. Той заяви това в бойния самолет, с който пътува към Тунис - първия етап от обиколка из Близкия изток, която ще го отведе в Египет, Израел и Йордания.

Асад изгуби всякаква легитимност и колкото повече затъва в насилие, толкова по-бързо ще настъпи краят на режима му, каза Панета. Въпросът не е дали, а кога ще падне сирийският режим, подчерта той.

Междувременно ръководителката на хуманитарните операции на ООН Валъри Еймъс поиска безопасен достъп на служителите на хуманитарните организации в сирийския град Алепо, в който 200 000 души са избягали от домовете си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Около 200 000 души са избягали от сраженията в Алепо и околностите му през последните два дни, сочат данни на Международния червен кръст и сирийския Червен полумесец, каза Еймъс. Не се знае колко души са хванати в капан в районите, където се водят бойни действия. "Настоявам всички, които участват в сражения, да не нападат цивилни и да осигурят на хуманитарните организации безопасен достъп до населението, блокирано в боевете, за да му окажат спешна помощ", посочва Еймъс в декларация, цитирана от АФП. "Много хора са намерили временно убежище в училища и други обществени сгради. Те имат нужда от храна, завивки и питейна вода. Много съм разтревожена от последиците от бомбардировките и използването на танкове и други тежки оръжия срещу населението на Алепо, както и на Дамаск и други градове", добавя Еймъс.