Палома връхлетя Куба като ураган от четвърта степен и отслабна
Палома връхлетя Куба като ураган от четвърта степен и отслабна / netinfo

Ураганът Палома връхлетя Куба като стихия от четвърта степен по скалата от пет степени на Сафир-Симпсън, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на американския Национален център за ураганите със седалище в Маями.

Стихията порази първо района на град Санта Крус дел Сур, в Южна Куба, с ветрове със скорост от над 200 км в час и предизвика вълни с височина между 6 и 7,5 метра.

Това е третият ураган, който връхлита Куба за този сезон на ураганите. Стихията връхлетя островната държава в деня, когато се отбелязват 76 години от циклона от 1932 г., отнел живота на 3000 души в района, припомня Ройтерс.

Заради стихията в кубинските провинции Камагуей, Лас Тунас, Олгин, Гранма, Сантяго де Куба и Гуантанамо е забранено движението на коли и на пешеходци без специално разрешително. 500 000 души бяха евакуирани от зоната, намираща се на пътя на Палома.

Очаква се отслабналият ураган да напусне територията на Куба около 9.00 часа по Гринуич и да се насочи към Бахамите. Той се придвижва напред със скорост от 15 км в час и със съпътстващи ветрове със скорост от 175 км в час.

Преди да удари Куба близо до Санта Крус дел Сур, Палома опустоши два от трите Кайманови острови и нанесе големи поражения там. трети път през този сезон на ураганите подобна стихия връхлита Куба. В края на август и началото на септември Куба се озова на пътя на ураганите Айк и Густав.