Палестинското президентство: Твърдението, че Махмуд Абас е бил агент на КГБ е абсурдно
Палестинското президентство: Твърдението, че Махмуд Абас е бил агент на КГБ е абсурдно / БГНЕС

Палестинското президентство окачестви като абсурдни репортажите по израелската телевизия, че ръководителят на палестинската автономна власт Махмуд Абас е бил агент на съветския Комитет за държавна сигурност (КГБ) през 80-те години, предаде Франс прес.

Махмуд Абас е бил агент на КГБ в Сирия

Говорителят на президентството Набил Абу Рудейна определи пред АФП тези репортажи като израелска маневра, целяща да подкопае руските усилия за посредничество в израелско-палестинския конфликт.

Според израелската телевизия "Канал 1" името на Махмуд Абас, президент на Палестинската автономия, е в списък с агенти на руските тайни служби в архиви, до които са получили достъп двама изследователи от Института "Труман" към Еврейския университет в Ерусалим.

Семейството на Абас, роден в Палестина по време на британското управление, бяга в Сирия по време на войната през 1948 г., довела до създаването на Израел.

Изследователите Изабела Джинор и Гидеон Ремец се позоваха на на документи от архива на бившия служител в архива на КГБ полковник Василий Митрохин, който избяга на Запад през 1992 г. и разкри хиляди имена на руски шпиони.

"Репортажите на израелската телевизия са част от абсурдите, с които сме свикнали от страна на израелците", заяви говорителят на палестинското президентство, който порица очернящата кампания. "Очевидно е, че Израел се притеснява от стратегическите отношения на палестинците с Русия и от ясно обявената позиция на Русия, а именно решимостта й да разреши израелско-палестинския конфликт чрез създаването на независима палестинска държава и правото на самоопределение на нашия народ", добави Абу Рудейна.

Източник: БТА