Палестински министър внесе 20 милиона долара в куфари
Палестински министър внесе 20 милиона долара в куфари / netinfo

Палестинският министър на външните работи Махмуд Захар внесе вчера в куфари от Египет в Газа 20 милиона долара в брой, съобщи Асошейтед прес.

За палестинското правителство, доминирано от ислямисткото движение Хамас, внасянето на пари в брой от чуждестранни донори е единственият начин за набавяне на средства, посочва АП. С идването си на власт правителството на Хамас се бори с непрекъснат финансов дефицит заради бойкота, обявен от основните европейски донори на палестинската автономна власт.

Едновременно с това Израел наложи запор върху средствата, които събира като мита и други такси върху вноса в палестинските райони и които по принцип се превеждат на палестинската хазна. Банките в палестинските автономни райони също отказват да извършват преводи за правителството, опасявайки се от санкции на страните, които въведоха ембаргото.

От март близо 165 хиляди държавни служители в палестинските автономни райони не са получавали заплати поради липса на средства.

Захар не за първи път пренася пари в брой. Той преминава през контролно-пропускателен пункт между Египет и Газа, който се контролира от службата за охрана на президента Махмуд Абас и от европейски наблюдатели. По принцип външният министър обявява парите пред египетските власти, но не и при влизане на палестинска територия, посочва АП. В началото на ноември двама депутати от Хамас внесоха по същия начин в Газа 4 милиона долара в брой.