Палестински лидери негласно признават Израел
Палестински лидери негласно признават Израел / netinfo

Лидерите на палестинските движения, с изключение на "Ислямски джихад", днес постигнаха изненадващо споразумение по документ "за национално съгласие", в който негласно се признава Израел, предаде Франс прес.

Участниците в преговорите тази вечер ще представят споразумението на президента Махмуд Абас и на премиера от Хамас Исмаил Хания, заяви председателят на групата на Фатах в
парламента Аззам ал Ахмед.

Ал Ахмед уточни, че били направени "малки поправки" в текста, предвиждащ установяване на независима палестинска държава, включваща всички окупирани от Израел през 1967 г.
територии, със столица Ерусалим.

Според Ройтерс споразумението по "манифеста" е било постигнато от Абас и Хания и ще бъде обявено официално от двамата ръководители по-късно днес.

Политическият документ е съставен от палестински затворници в израелските затвори. Но с подготовката на възможна израелска офанзива в ивицата Газа след отвличането на израелски войник от палестинска групировка изглежда твърде малко вероятно споразумението по документа скоро да открие път към постигане на мир, отбелязва Ройтерс. 

В текста е посочено също, че всякакви инициативи за мир с Израел и намиране на международно решение на конфликта трябва да обслужват палестинските интереси. Това може да позволи на Хамас да отхвърли всякакво споразумение с Израел или признаване на
еврейската държава, изтъква Ройтерс.

Постигнатото споразумение, изглежда, ще доведе до отмяната на всенародното допитване по документа, насрочено от Махмуд Абас за 26 юли, след като Хамас изрази възражения по текста.