Пакистански полицаи нахлуха в частна телевизия
Пакистански полицаи нахлуха в частна телевизия / снимка: BGNES

Пакистанската полиция за борба с безредици нахлу в централата на частна телевизия и употреби сълзотворен газ срещу служителите. Мярката бе предприета, тъй като редактори в телевизията отказаха да спрат излъчване на кадри от протести в

Исламабад срещу акция за прогонване на председателя на пакистанския Върховен съд, предаде Ройтерс.

Директорът на централата на телевизия "Гео нюз" Хамид Мир, съобщи в ефир, че полицията е разбила прозорците, влязла е в сблъсък със служителите и е пуснала сълзотворен газ. По същото време в намиращия се наблизо Върховен съд се гледало дело срещу председателя на този съд Ифтикар Мухамад Чаудрии.

Телевизията успя да излъчи кадри на живо как полицаи с каски, щитове и палки щурмуват централата, а автомобили на "Гео нюз" са с нанесени щети.

Сградата на телевизията се намира на ключово място между президентството, Върховния съд и парламента. "Гео нюз" има монтирана на покрива камера и часове наред предаваше картина от протестите.

"Смятаме, че президентът и министър-председателят са пряко отговорни за всичко това. Никога не сме очаквали, че правителството може да падне толкова низко", каза директорът на отдел "Новини" в "Гео нюз".

Повече от 100 журналисти се събраха пред сградата на частната телевизия и скандираха срещу правителството. Министърът на информацията и радиоразпръскването Мухамад Али Дурани побърза да разграничи правителството от действията на полицията. Дурани каза, че полицаите са действали неоправдано, и заклейми случилото се. Вълната от протести започна, след като Чаудрии бе временно отстранен от длъжност миналия петък. Срещу съдията бяха отправени неясни обвинения в "лошо управление и злоупотреба със служебно положение".

Поведението на правителството даде ход на спекулации, че срещу независимия съдия е предприета кампания за уволнение, тъй като той може да се противопостави срещу евентуални постъпки на президента Первез Мушараф да запази ролята си на върховен главнокомандващ. Съгласно конституцията Мушараф трябва да отстъпи това право тази година.

По-късно днес състав от пакистански съдии, гледащи делото срещу Чаудрии, постановиха всички ограничения срещу него да се премахнат, съобщиха адвокати.

Днешната извънредна случка с частната телевизия значително ще накърни представата за свободни медии в Пакистан, отбелязва Ройтерс. След идването на власт на Мушараф с военен преврат през 1999 г. медийната индустрия в страната процъфтява. Мнозина редактори в новите телевизии обаче продължават да твърдят, че има случаи да им се оказва натиск.