Пакистан Индия
Пакистан Индия / ThinkStock/Getty Images
Пакистан свали два индийски изтребителя, каза говорител на пакистанските въоръжени сили. Това става ден след като индийски самолети нанесоха въздушни удари в пакистанска територия за пръв път от войната през 1971 г. и това подтикна световните сили да призоват двете ядрени държави към сдържаност, предаде Ройтерс.

Напрежението между двете страни се покачи след самоубийствения атентат с кола бомба, извършен на 14 февруари, от базирани в Пакистан екстремисти в индийската част на Кашмир и отнел живота на най-малко 40 индийски паравоенни. Рискът от конфликт обаче значително нарасна вчера, когато Индия предприе въздушен удар, както увери, срещу тренировъчен лагер на екстремистите от "Джаиш е Мохамед", поели отговорност за самоубийствения атентат. Индия твърди, че са били убити много бойци на групировката, но пакистански представители заявяват, че ударът е бил неуспешен и не е причинил жертви.

Индийски военни самолети навлязоха днес в пакистанското въздушното пространство, след като Пакистан нанесе въздушни удари в окупираната от Индия част от Кашмир, каза генерал-майор Асиф Гафур, говорител на пакистанските въоръжени сили.

"Пакистанските военновъздушни сили свалиха два индийски военни самолета в пакистанското въздушно пространство", написа той в Туитър. Един от самолетите падна в индийската част на Кашмир, а другият - в пакистанската част, и пилотът му е пленен, допълни говорителят. 

Представители на полицията в индийската част на Кашмир казаха, че са загинали двама индийски пилоти и един цивилен, след като индийски самолет се е разбил в Кашмир, но не уточниха дали самолетът е бил свален от пакистанската армия.

Индийски представители казаха, че три пакистански военни самолета са навлезли в индийското въздушно пространство, преди да бъдат прехванати и принудени да се върнат обратно. 

Индия затвори четири летища в северната част на страната - в Патханкот, Лех, Сринагар и Джаму.
БТА