Пакистан ще възстанови уволнените от Мушараф съдии
Пакистан ще възстанови уволнените от Мушараф съдии / netinfo

Пакистанското правителство ще възстанови на поста им десетки върховни съдии, уволнени от бившия президент Первез Мушараф, заяви министърът на правосъдието Фарук Наек.

"Решението за съдиите ще бъде взето и обявено днес," каза Наек пред репортери в парламента. Асфандияр Вали Хан, председател на Националната партия Авами, част от управляващата коалиция, потвърди информацията, предаде ДПА.

Над 60 съдии бяха уволнени от Мушараф на 3 ноември миналата година, след като той обяви извънредно положение в страната. Върховният съд трябваше тогава да вземе решение срещу преизбирането на Мушараф. Този ход доведе до политическата гибел на оттеглилият се генерал, който подаде вчера оставка, за да избегне импийчмънт в парламента от коалиционни партии.

Оставката бе незабавно приета и председателят на Сената Мохамедмиан Сумро пое временно функциите на президент.

Съпругът на покойната бивша министър-председателка Беназир Бхуто - Асиф Али Зардари, твърди, че следващият президент ще е от неговата Пакистанска народна партия, която има най-много места в парламента.

Пакистанските вестници приветстват днес оттеглянето на Первез Мушараф и изтъкват, че коалиционното правителство вече няма никакво оправдание да не се справи с влошаващата се икономика и екстремистко насилие, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Определянето на приоритетите не е трудно: проблемите на екстремизма, икономиката и отношенията с Индия и Афганистан трябва да бъдат решени спешно," пише в."Доун" в редакционна статия. Според критичния към Мушараф в. "Нюз" бившият президент не е могъл да признае грешките си. Въпреки това през годините на неговото управление са били постигнати важни успехи, включително увеличаване на ролята на жените в обществената сфера, подобряване на положението на малцинствата и процъфтяване на частните медии, признава изданието. То хвали армията, че не се е намесила, за да подкрепи бившия си командващ, и смята че оставката на Мушараф носи надежда. "Коалиционните партньори трябва да покажат, че са способни на проницателно управление, политическа мъдрост и са достойни за задачата да управляват страната," пише "Нюз".

Излизащият на урду в. "Джанг" призовава за край на политиката на "отмъщение и омраза". Коалицията спечели важна битка и трябва да спешно да работи за преодоляване на икономическата криза, изтъква изданието.