Пакистанските здравни власти съобщиха за откриването в страната на нов подвариант на коронавируса, за който се смята, че е причината за нарастването на случаите в Китай, съобщи ДПА.

Националният здравен институт на Пакистан потвърди, че в страната е открит подварианта на Омикрон Екс Би Би (XBB). Премиерът Шахбаз Шариф разгледа ситуацията в сферата на борбата с КОВИД-19 и готовността на властите да се справят с евентуално нарастване на броя на новите случаи след откриването на нов подвариант. Той поиска от тях да засилят проверката на пътниците на летищата и на граничните пунктове и да ваксинират спешно децата на възраст между 5 и 12 години.

"Можем да се справим с новия вариант, тъй като нивото на имунитет на гражданите е по-добро благодарение на ваксинацията", заяви говорител на здравното министерство.

Около 90% от населението на Пакистан е напълно ваксинирано, а властите в Пенджаб, най-многолюдната провинция в страната, препоръчаха поставянето и на бустерна доза за защита от вируса. Животът в страната вече се нормализира и в нея не действат никакви ограничения. По данни на министерството през последните 25 дни не са регистрирани смъртни случаи, свързани с COVID-19.

В Пакистан от началото на пандемията са отчетени общо над 1,5 милиона заразявания и над 30 000 смъртни случая, свързани с вируса.
 
Асен Георгиев/БТА