Ожесточени сблъсъци с две жертви в столицата на Йемен
Ожесточени сблъсъци с две жертви в столицата на Йемен / снимки: Reuters

Тежки сражения са избухнали днес в йеменската столица Сана между силите за сигурност и армейска част, подкрепила народните протести срещу президента Али Абдула Салех, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на висши йеменски представители.

При сраженията били убити по един човек от всяка от страните, каза представител на военните на Салех, пожелал анонимност. В стълкновенията участвали Централните сили за
сигурност, командвани от племенник на Салех, и Първа бронетанкова дивизия, водена от генерал, преминал през март на страната на опозицията.

Сраженията избухнаха въпреки подписаното от Салех споразумение, предвиждащо оттеглянето му след 33 години на власт в замяна на съдебен имунитет за него и роднините му, предава БТА. Мнозина протестиращи отхвърлят сделката и настояват президентът да бъде съден.

Йеменският външен министър Абубакр ал Кирби съобщи, цитиран от ИТАР-ТАСС, че Салех остава в Саудитска Арабия на лечение. Според Кирби президентът ще остане във военна болница в Рияд за пълни медицински изследвания. Засега няма насрочена конкретна дата за изписване на Салех. Лекарите ще решат дали изследванията ще продължат в Саудитска Арабия, дали той трябва да замине на лечение в САЩ или да се върне в Йемен, ако е добре.

Ожесточени сблъсъци с две жертви в столицата на Йемен
netinfo