Отвлеченият танкер е на котва в сомалийско пристанище
Отвлеченият танкер е на котва в сомалийско пристанище / снимка: БГНЕС

Саудитският супертанкер "Сириус стар” пуснал котва край сомалийското пристанище Харардере, северно от Могадишо, заяви пред АФП отговорен служител от областта Пунтланд. "Получихме информации и сега знаем, че корабът е на котва близо до Харардере", заяви Биле Мохамуд Кабоусаде, съветник на президента на самообявилата се автономна област Пунтланд.

Собственикът на отвлечения супертанкер каза, че 25-те членове на екипажа са живи и здрави и корабът е с пълен товар от суров петрол, предаде АП. Базираната в Дубай компания Вела Интернешънъл Марин, филиал на саудитската петролна компания Арамко, съобщи, че са създадени специални кризисни екипи, които работят за освобождаване на екипажа и кораба.

Американските ВМС съобщиха, че "Сириус Стар" е пленен от пирати в събота край бреговете на Кения и плава към пристанище в Северна Сомалия, често използвано от пиратите. В съобщението на собственика, разпространено късно снощи, се казва, че танкерът е отвлечен в неделя. Засега това разминаване в данните не може да бъде обяснено, отбелязва АП.

Саудитският танкер бил превзет южно от патрулирана от чужди кораби зона, съобщи американските ВМС. Според местни източници за вземането на танкера на абордаж е бил използван отвлечен нигерийски влекач и вероятно моторници. Пиратите са действали с въжета с куки и със стълби. Възможно е да са им помагали нигерийци и йеменци, имайки предвид размаха на акцията и мястото, където е превзет корабът - сравнително далеч от Сомалия, на около 450 морски мили югоизточно от кенийското пристанище Момбаса.

Говорителят на НАТО Джеймс Апатурай заяви днес в Брюксел, че НАТО няма планове да се включи в операция за освобождаване на танкера, тъй като няма право да действа извън патрулираната зона.

Саудитският супер-танкер "Сириус Стар", дълъг 330 м, натоварен с пълния си капацитет от два милиона барела суров петрол, беше отвлечен от пирати във водите на Индийски океан.

Отвличането на танкера "Сириус стар" е най-дръзкият и сериозен удар на сомалийските пирати. Той бе нанесен въпреки патрулиращите в района кораби на различни държави, които бяха пратени там, за да гарантират безопасността на морския път през Аденския залив.