Отвлечената преди години в Колумбия Ингрид Бетанкур е жива
Отвлечената преди години в Колумбия Ингрид Бетанкур е жива / БГНЕС

Властите в Колумбия обявиха, че са се сдобили с видеозаписи и документи, свързани с отвлечените от бунтовници Ингрид Бетанкур и трима американци, предадоха осведомителните агенции. Според съобщението някои от видеоматериалите са правени през октомври т. г. Материалите били иззети при ареста вчера на трима членове на бунтовническата групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).

Видеозаписите, които са първото доказателство, че заложниците може би са живи, бяха показани на пресконференция в Богота. На кадрите, прожектирани без звук, се вижда крайно отстлабналата Бетанкур на фона на джунглата. Според колумбийски правителствени служители записите с Бетанкур са с дата 24 октомври 2007 г., а записите с американците са от 1 януари 2007 г. Но според един от арестуваните членове на ФАРК, който се появява на видеозаписа, той е направен на 23 октомври т. г.

Колумбийският политик и кандидат за президент Ингрид Бетанкур, която е французойка по произход, бе пленена през 2002 г. от бойци на ФАРК. Преди да бъдат отвлечени, тримата американци са работели по договор в Колумбия в сферата на отбраната.