Отровна медуза ужили победител в конкурс за най-желана работа
Отровна медуза ужили победител в конкурс за най-желана работа / www.sxc.hu

И в рая се случват неприятности, стана ясно, след като британецът, който спечели конкурса за най-добрата работна позиция на света, беше ужилен от опасна медуза край бреговете на австралийски остров, съобщи Асошиейтед прес.

Бен Саутхол, който победи близо 35 000 конкуренти, получи задачата да проучва туристическите особености на австралийския остров Хамилтън и да ги описва в блог в продължение на шест месеца. Целта е да популяризира острова като туристическа дестинация. За своя труд Саутхол ще получи 150 000 австралийски долара (120 000 щатски долара).

Той обаче се размина със смъртта, след като беше ужилен от силно отровната медуза Ируканджи. По-рано тази седмица той карал водни ски в океана, когато почувствал "леко ужилване, като от пчела" по ръката си. По-късно той усетил парене в ръцете и краката си и бил незабавно заведен на лекар. Симптомите на треска, главоболие, болки в кръста, задух и високо кръвно налягане довели лекаря до заключението, че пациентът му е ужилен от медуза Ируканджи. Той му предписал антибиотик, който да неутрализира отровата. Саутхол призна, че е трябвало да облече цял предпазен костюм, както се препоръчва по всички плажове в околността по това време на годината.

Австралия е известна с многобройните отровни видове в своята фауна, но голямата колкото фъстък медуза Ируканджи е доста непозната. Тя на практика е невидима във водата и е достатъчно малка, за да мине през мрежите, които пазят популярните места за плуване от медузи и други нежелани посетители.

Ужилването на Ируканджи може да предизвика болки в мускулите и гръдния кош, повръщане, безсъние и нервност. Някои симптоми могат да траят повече от седмица. Отровата понякога може да предизвика рязко повишаване на кръвното налягане и инфаркт. През 2002 г. двама туристи загинаха при отделни инциденти, след като бяха ужилени от малката медуза край североизточния бряг на Австралия. Това са първите регистрирани смъртни случаи, предизвикани от Ируканджи.