/ БГНЕС, архив
Индийската столица Ню Делхи в неделя беше обгърната от тежък отровен смог - с най-лошите от години нива – което пренасочи или отмени полети, докато политиците се обвиняваха един друг за провала в справянето с кризата, съобщи БГНЕС.

Всяка година населяваният от 20 млн. души мегаполис е покриван от одеялото на отровен смог от изпусканите от автомобилите изгорели газове, промишлени вредни емисии и дима от изгаряне на стърнища във ферми в съседни щати.

Концентрациите на частици с размери по-малко от 2,5 микрона достигнаха най-високото ниво през този сезон, което беше подсилено от леки дъждове в събота, заяви държавната система на Индия за прогнозиране на времето и изследвания на качеството на въздуха (SAFAR).

Отчетените замърсители в атмосферата достигна 810 микрограма на кубически метър в неделя сутринта, отвъд „опасната“ зона според посолството на САЩ в Ню Делхи, което независимо следи нивата на замърсяване.

Препоръчителният безопасен дневен максимум на Световната здравна организация е 25.

"Замърсяването достигна непоносими нива", написа в Туитър в неделя главният министър на Делхи Арвинд Кейривал.

Видимостта беше толкова лоша, че основните превозвачи Air India и Vistara заявиха, че неделните полети се забавят или отклоняват към и от летищата на Делхи.
Някои играчи и треньори по крикет също тренираха с маски преди международния мач Twenty20 между Бангладеш и Индия по-късно в неделя.

Положението разпали игра на обвинения между политиците от щата и държавата за това кой е виновен за условията, достигнали „извънредни“ нива в неделя.

Главният министър на Ню Делхи миналата седмица призова в Туитър властите от съседните щати Пунджаб и Харяна да вземат мерки. „Делхи се превърна в газова камера пора дима от стърнищата, горящи в съседните щати“, написа той.

Миналата година в доклад на АООН беше посочено, че 14 от 15-те градове с най-замърсен въздух по света се намират в Индия.