Силвио Берлускони, лидерът на крайнодясната партия "Форца Италия", влизаща в състава на дясната коалиция, успя да спечели място в италианския Сенат на изборите в неделя, предадоха АНСА и Франс прес.

Осемдесет и пет годишният Берлускони бе избран от Монца, в Централна Италия. Там той е собственик на местния футболен отбор.

Предварителни резултати от изборите в Италия: Крайната десница печели

Преди девет години Берлускони бе осъден по дело за фискални измами, като част от наказанието му беше да не може за известно време да се явява на избори. Наказанието му изтече още през 2018 г. През зимата на настоящата година той се опита да се кандидатира за поста на президент на републиката, но опитът му претърпя неуспех.

Сега победата за Берлускони е двойна. Неговата годеница - 32-годишната Марта Фашина, бе преизбрана за депутат в долната парламентарна камара - Камарата на депутатите.

Партията на Берлускони обаче успя да спечели само около 8 процента на изборите. Но тъй като тя е част от коалицията на десницата, в която двигател е "Италиански братя" на Джорджа Мелони, получила около 26 процента, то партията на Берлускони има шансове да влезе в управлението на страната.

За Берлускони това е девета предизборна кампания. За нея той дори откри акаунт в социалната мрежа на младите ТикТок и в него събра 600 000 последователи. В едно от видеата си, качени там, Берлускони заяви, че "той винаги е номер едно".

Берлускони, който беше четири пъти премиер на Италия, сега обещава да защитава проевропейски позиции в новото дясно италианско правителство, докато коалиционните му партньори Мелони и Матео Салвини, лидерът на "Лига", са известни с евроскептицизма си.

Влиза ли в парламента 95-годишната Джина Лолобриджида

"Ще се опитам да бъда нещо като режисьор в следващото правителство", заяви Берлускони.  Той се надява, че ще играе такава роля, въпреки че срещу него се води поредно дело, този път за корумпиране на свидетели по предходно дело, произтекло от бурните партита в имотите му.

В последно време Берлускони имаше и здравословни проблеми. Той беше хоспитализиран заради коронавирус през септември 2020 г.
БТА