марихуана
марихуана / БГНЕС
Целта е да се избегне нелегалната търговия
Докато по-голямата част от Нидерландия се мъчи под карантина заради коронавируса, пушещите марихуана приветстваха новината, че кофишоповете, продаващи наркотика, отново работят, само че в момента можеш да си купиш само за вкъщи.

Когато на 15 март нидерландското правителство наложи извънредни мерки за ограничаване на епидемията от Ковид-19, беше наредено да затворят на всички места за продажба на хашиш и канабис, както и секс клубовете и сауните.

Сега обаче е позволено ограничено възстановяване на дейността, за да бъдат избегнати наркосделките на черно и да се гарантират доставките на канабис за медицински нужди. Но тъй като събирането на повече хора е забранено, купувачите вече нямат право да остават в кофишоповете, за да пушат.

"Видяхме как хората се втурнаха към кофишоповете, за да си купят марихуана", каза в интервю кметът на Неймеген Хуберт Брулс. "На следващия ден заедно с правителството решихме да позволим на хората да могат да купят поне някакво количество", заяви той.

Брулс каза, че нидерландските власти искат да избегнат евентуална нелегална търговия.

"Въпросът е да изберем по-малкото зло. Можем да кажем: "Затворете кофишоповете". Тогава обаче със сигурност ще се върне нелегалната търговия", добави той.

В кофишопа "Джетсет" в град Неймеген, Източна Нидерландия, са взети предпазни мерки, за да не се допуска купувачи и продавачи да се заразяват взаимно. Поставени са надписи: "Можем да откажем да допускаме кихащи и кашлящи хора" и "На влизане задължително използвай дезинфектанта".

Нидерландия забрани събирането на групи с повече от трима души

"Има много хора, които използват марихуаната за медицински нужди: като болкоуспокояващо, хора с множествена склероза, хора с химиотерапия, на които тя наистина помага", каза Стан Есмейер, собственик на съседния на "Джетсет" кофишоп "Кронкел".

"Това ти позволява и малко да разпуснеш. Особено в тези времена е хубаво да имаш и моменти, в които да разпуснеш. Едни го правят с питие, други - с трева", заяви той.

В Нидерландия е разрешена продажбата на малки количества канабис, като целта на тази политика е да ограничи рисковете за здравето и рисковете, свързани с престъпността. Равнищата на употреба там са далеч по-ниски от много други страни.
БТА