Отново престрелки между либийски групировки
Отново престрелки между либийски групировки / снимка: Reuters, архив

Двама либийци бяха убити и 36 ранени при артилерийски обстрел между въоръжени групировки в съседните градове Гарян и Асабия, разположени на 80 км южно от Триполи.

Временният военен министър Осама ал Джуали спешно замина за Гарян, за да се опита да спре въоръжените стълкновения с използването дори на ракети.

В присъствието на кореспондент на Ройтерс командирът на въоръжените сили в Гарян Амар Хувайди проведе следния разговор с министъра, който явно се опитваше да го убеди да приеме спиране на огъня, съобщи БГНЕС.

„Вчера бойците от Асабия изстреляха 120 ракетни снаряда срещу нас. Днес те използват ракетни установки. Няколко къщи бяха разрушени. Ние отвърнахме. Когато те стрелят, ти не можеш да ми кажеш да не отвръщам. Ние работим за успокояване на ситуацията, но в Асабия има хора, които искат хаосът да се разпростре”, заяви той.

Временното либийско правителство се опитва да наложи контрол върху въоръжените групировки в страната, много от които участваха в отстраняването на диктатора Кадафи, но сега отказват да предадат оръжията с довода, че не вярват на новите управници.