Федералният окръжен съд в Остин удовлетвори иска на американския правосъден министър срещу щата Тексас във връзка с действащия там закон за почти пълна забрана на абортите. Радикалният закон, който влезе в сила от 1 септември и забраняваше почти напълно абортите след шестата седмица на бременността, е спрян, съобщи „Дойче веле“.

Съдът отбеляза, че не възнамерява „нито ден повече да позволи толкова обидно отнемане на такова важно право“. В същото време, независимо от победата на федералното правителство, републиканските власти в щата най-вероятно ще оспорят съдебното решение в други инстанции.

Арканзас прие почти пълна забрана на абортите

Законът в Тексас забранява абортите и в ситуации, когато бременността е настъпила вследствие на изнасилване или кръвосмешение. Освен това той позволява практически на всекиго да подаде жалба в съда срещу който и да е човек, за когото се предполага, че е помогнал на жената да направи аборт, като изискуемата компенсация е минимум 10 000 долара.

Тексас аборт
БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън определи този закон като „екстремен“ и „нарушаващ грубо конституционните права“. Той припомни решението на Върховния съд на страната от 1973 г., което легализира абортите в САЩ и забранява на правителството да ограничава правото върху тях до периода на независимата жизнеспособност на плода. Отделните щати не могат да забранят напълно абортите, но имат възможност да налагат ограничения.
Абортите са една от най-спорните политически теми в САЩ. Републиканската партия настоява те да бъдат забранени, докато демократите поддържат тяхната законност.

България на челно място по брой извършени аборти в ЕС

В края на миналата седмица десетки хиляди жени излязоха по улиците в Съединените щати на национални протести, за да противодействат на консервативното желание за ограничаване на достъпа до аборти. Те носеха розови шапки и тениски и крещяха лозунги „Долу ръцете от моето тяло“.

Протестиращите пред Върховния съд във Вашингтон носеха плакати с надписи „Направете аборта легален“, а няколко жени и мъже, бяха облечени като покойната съдия от Върховния съд Рут Бадер Гинсбург - емблематичен борец за правата на жените в Америка, която почина миналата година.
 
БГНЕС