Отмениха присъда на Хосни Мубарак, ще има нов процес
Отмениха присъда на Хосни Мубарак, ще има нов процес / БГНЕС

Присъдата от 3 години затвор за корупция на бившия египетски президент Хосни Мубарак бе отменена от Касационния съд в Кайро, съобщи Франс прес.

Делото, станало известно под името "За президентския дворец", бе по обвинение, че Мубарак и синовете му са присвоили средства от държавната хазна за ремонт на президентската резиденция, припомни ТАСС.

Египетските власти изчерпаха всички правни основания да оставят Мубарак под арест, след като Касационният съд нареди започването на ново дело за корупция, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на съдебен източник.

Въпреки че съдебното решение отваря път за незабавното пускане на свобода на Мубарак, няма изрично становище на властите дали Мубарак може да излезе от болницата като свободен човек. Появиха се противоречащи си коментари дали той ще бъде пуснат на свобода.

Длъжностно лице от службата на главния прокурор заяви за АП, че "се готвят документите" за неговото освобождаване.

Въпреки това анонимен източник от министерството на вътрешните работи на Египет бе цитиран от агенция МЕНА да казва, че Мубарак и синовете му остават с мярка задържане под стража, тъй като Касационният съд не е постановил изрично пускането им на свобода, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Според източника такова решение може да вземе прокуратурата или новият съд, пред който обвиняемите ще бъдат изправени. Адвокатът на Мубарак увери, че клиентът му е свободен, но ще остане да лежи във военната болница, предвид здравословното си състояние.

През май миналата година бившият държавен глава бе осъден на три години лишаване от свобода и глоба в размер на около 3 милиона долара.

През ноември друг съд отхвърли обвиненията срещу бившия египетски президент за заговор за убийството на демонстранти по време на протестите от 2011 г.

Източник: БТА