Отмениха полети заради снеговалежа в Холандия
Отмениха полети заради снеговалежа в Холандия / снимкa: БГНЕС

Авиокомпанията КЛМ отмени 21 полета към различни европейски дестинации във връзка очакван снеговалеж и поледици. Това съобщава на сайта си холандският всекидневник "Ен Ер Сей - Ханделсблад", цитирайки говорител на компанията.

КЛМ се е опитала да пренасочи към други полети колкото може повече пътници и до този момент се е справила успешно.

Наред с прогнозата за снеговалежи ситуацията се усложнява и заради малкото налични средства за обезледяване на самолетите. "Опитваме се да включим колкото е възможно повече от персонала ни", казва говорителят на авиокомпанията. Летище Схипхол в Амстердам има 60 души на специална смяна за снега, които са готови да чистят пистите за излитане и кацане, веднага щом падне сняг. Схипхол очаква много закъснения на полетите. Температурите падат и се налага самолетите да бъдат почиствани от леда. Това се прави два пъти - на гейта и на самата писта.

Лошото време, снегът и поледици в Холандия през последните дни причиниха проблеми и на движението по пътищата. Медиите съобщават за общо девет жертви и множество ранени при пътно-транспортни произшествия заради поледици по пътищата.