Отложиха втория съдебен процес срещу Мохамед Морси в Египет
Отложиха втория съдебен процес срещу Мохамед Морси в Египет / снимка: БГНЕС, архив

Вторият съдебен процес срещу сваления египетски президент ислямист Мохамед Морси по обвинение за бягствата от затвори през 2011 г. започна днес, но заседанието бе отложено с близо месец, предаде АП, като се позова на агенция МЕНА. Според съобщението съдиите са решили да отложат делото за 22 февруари, за може защитата да се запознае с материалите по  него.

Морси и още 130 подсъдими са обвинени в организирането на масови бягства от египетски затвори в разгара на народното въстание срещу режима на Хосни Мубарак в началото на 2011 г. Тогава над 20 000 затворници, вкл. Морси и лидерите на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя”, се измъкнаха на свобода, възползвайки се от хаоса в страната. После Морси бе избран за президент, но през юли м.г. военните го свалиха от власт след една година управление, припомня АП.

На днешното заседание Морси се обърна към председателя на съдебния състав с думите: „Кой сте вие? Не ви познавам!”, предаде ДПА, като се позова на очевидци. Съдията Шаабан аш Шами отвърна, че е председател на Каирския наказателен съд. После Морси се оплака, че е държан в изолация от вчера вечерта и заяви, че все още е законният президент на Египет.

Съобвиняеми на Мохамед Морси са още 21 лидери на „Мюсюлмански братя” с различни обвинения, сред които отвличане на полицаи, щурмуване и бягство от затвор. Други 109 души, включително предполагаеми членове на палестинската групировка „Хамас” и ливанската „Хизбула”, са задочно подсъдими по същото дело с обвинения, че са подпомагали масовите бягства на ислямисти от египетските затвори, съобщава БТА

Египетската национална телевизия показа днес кадри от съдебната зала, на които се виждат лидерите на „Мюсюлмански братя” в желязна клетка, подсилена със стъклена преграда. Морси бе в отделна, по-малка клетка, също подсилена със стъкла.