/ Guliver/Getty Images
Знакова конференция за Либия, планирана за средата на февруари във Вашингтон, беше отложена, заявиха организаторите й. Причината е въведената от президента Доналд Тръмп временна забрана за пътувания до САЩ на граждани на седем конкретни страни, едната от които е Либия, предаде Ройтерс.

На конференцията, която трябваше да се състои на 16 февруари под надслов "Либийско-американските отношения през 2017 г. Нова визия, надежди и възможности", беше предвидено да има изказвания на либийски представители, включително двама бивши премиери и ръководителя на Националната петролна корпорация.

Нова дата за конференцията предстои да бъде обявена скоро.

Президентският указ на Тръмп беше издаден в момент на несигурност в американската политика към Либия, която продължава да е в плен на хаоса, обхванал я след подкрепения от НАТО бунт срещу дългогодишния й ръководител Муамар Кадафи.

Сегашното правителство на националното съгласие, което управлява в Триполи, се ползваше със сериозна подкрепа от правителството на бившия президент на САЩ Барак Обама, но среща трудности да утвърди властта си отвъд пределите на либийската столица, отбелязва Ройтерс.

В момента се работи за осигуряване на визови облекчения за участниците на конференцията. Съд в Сиатъл временно спря прилагането на указа на Тръмп за забрана на влизането в САЩ на граждани на седемте страни, посочени в него, предадоха агенциите. Решението важи за цялата територия на САЩ.

Делото, довело до него, беше заведено от прокуратурата на щата Вашингтон, като към иска впоследствие се присъедини и щатът Минесота.

Американското министерство на вътрешната сигурност излезе с уточнение във връзка с указа, че към момента няма други страни освен седемте, упоменати в него, които да подлежат на забрана за пътуване на гражданите им, нито такива, за които да предстои да бъде наложена такава мярка.
БТА