Отлагат операция Статично убийство за август
Отлагат операция Статично убийство за август / Reuters, архив

 

Ключова операция за сдържане на петролния разлив в Мексиканския залив, която бе предвидено да започне следващата седмица, е била отложена за началото на август. Това съобщи адмиралът от бреговата охрана на САЩ от запаса Тад Алън, който оглавява правителствения отговор на най-тежката екологична катастрофа в историята на страната, предаде Франс прес.

Операция "Статично убийство" ще се състои в инжектиране на смес от вода и твърди вещества в главата на повредения кладенец на авариралата петролна платформа на британската компания "Бритиш петролиъм". След това кладенецът ще бъде "запечатан" с цимент.

Адмирал Алън допусна вчера, че операцията може да започне след три до пет дни, припомня БТА.

Нейното отлагане се дължи не на някакъв сериозен инцидент, а на промяна в графика на "Бритиш петролиъм", като следващата седмица ще бъде посветена на подготовка, обясни той днес. Адмиралът допълни, че операция "Статично убийство" ще бъде последвана от друга процедура - "Убийство на дъното", при която британската компания ще прокопае два кладенеца за отклоняване на петрола, изтичащ от повредената платформа.

Целта е да бъде сложен край на петролния разлив, който замърсява водите и крайбрежието на Мексиканския залив от три месеца.