/ Gulliver/Getty Images
Съдебното заседание по делото за екстрадиция срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж няма да се състои идния месец, както беше планирано, заради карантината във връзка с коронавируса, която няма да позволи на адвокатите да присъстват на делото, реши днес съдия Ванеса Барайцър от Уестминстърския магистратски съд, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Адвокатите на австралиеца настояха за необходимостта от отлагане на заседанието за септември заради епидемията от коронавируса. В частност, юристите изтъкнаха, че заради въведената карантина не могат да се срещнат с клиента си от повече от един месец и през това време само няколко пъти са разговаряли с него по телефона. Прокуратурата се съгласи с тези доводи.

В резултат на това съдия Барайцър прие, че при сегашните условия съдебните прения за екстрадицията не могат да се състоят на 18 май, и даде на защитата и обвинението срок до 4 май, за да определят нова дата.

Четирийсет и осем годишният Асандж се намира в лондонския затвор "Белмарш" и се бори да не бъде екстрадиран в САЩ. Американските власти искат да го изправят на съд по обвинения в заго