Открити са 16 тела на моряци от потъналата платформа в Охотско море
Открити са 16 тела на моряци от потъналата платформа в Охотско море / снимка: Reuters

Телата на 16 загинали от руската сондажна платформа, потънала в неделя в Охотско море, са открити от спасители в района на произшествието. Това съобщи далекоизточното управление по транспорта на федералния Следствен комитет, предаде ИТАР-ТАСС.

Телата на десет загинали са извадени от водата на борда на кораба "Смит Сахалин". От борда на кораба се виждат още няколко тела, издирвателно-спасителната операция продължава", съобщи пресслужбата на Далекоизточния регионален център на министерството на извънредните ситуации. По-рано бе съобщено, че от водата са извадени телата на девет жертви на катастрофата.

Спасители са открили 16 тела на загинали. От 67-те души, намирали се на платформата, 14 са били спасени. Съдбата на останалите 37 човека е неизвестна.

Четирима от спасените, получили силно преохлаждане, са откарани с хеликоптер за лечение в близко село. Седмина ще бъдат превозени с буксирния кораб "Нефтегаз-55" до пристанище Корсаков на остров Сахалин, а още трима остават на ледоразбивача "Магадан".

В спасителната операция участват четири кораба, два хеликоптера и два самолета, изпратени от Министерството на извънредните ситуации и компанията "Авиашелф", посочват руските агенции.

На платформата е имало и българин, който се води за безследно изчезнал. Българското външно ведомство е в постоянен контакт със семейството на българския гражданин Живко Жеков, който е бил в района на потъналата платформа, както и с руските власти.

Далекоизточната транспортна прокуратура съобщи, че платформата се е преобърнала и потънала на 200 километра от Сахалин - на дълбочина 1049 метра, заради силна буря в района, посочва БТА. Представителка на Далекоизточното следствено управление на транспорта заяви, че спасителната операция няма да приключи, докато не бъдат открити всички хора. Попитана каква е вероятността някой да бъде намерен жив в морето при температура минус 7 градуса по Целзий, тя отговори: "Винаги можем да се надяваме на чудо."

Следствието разглежда като основни версии за трагедията нарушаване на нормите за безопасно корабоплаване и несъобразяване с метеорологичните условия. Предстои да се разследват на първо място действията на всички участвали в буксирането на платформата.