Открит e възможен ядрен обект в Сирия
Открит e възможен ядрен обект в Сирия / снимка: sxc.hu

Западни разузнавателни служби са открили обект, предназначен да произвежда материали за предполагаемата тайна ядрена програма на Сирия. Това съобщи ДПА, като се позова на германския ежедневник "Зюддойче цайтунг".

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се опитва да изясни къде Сирия е щяла да произвежда ураново гориво за обекта "Ал Кибар", който Израел бомбардира през 2007 година, подозирайки, че става дума за таен реактор.

Разузнавателните служби разполагат със снимки от вътрешността на две сгради близо до Дамаск, в които има техника за преработка на уран, пише БТА. Този процес е част от производството на гориво за предполагаемия сирийски реактор.

МААЕ съобщи по-рано, че е направила няколко неуспешни опита да получи достъп до сгради, вероятно свързани с "Ал Кибар". Според "Зюддойче цайтунг" откритият от западните разузнавания обект е сред тях.

Сирия отрича да има тайна ядрена програма, но МААЕ твърди, че "Ал Кибар" притежава ключови характеристики на атомен реактор. Техниката за преработка на уран може да прилича на техника за други индустрии, например химическата, отбелязва ДПА.