вода астероид
вода астероид / iStock/Getty Images
В края на октомври се очаква там да кацне космически кораб на НАСА
Американската междупланетна станция OSIRIS-REx е съставила пълна карта на повърхността на астероида Бенну и е открила в кратера Найтингейл, където този космически кораб ще кацне в края на октомври, находища на минерали, образуващи се от течаща вода. Резултатите от наблюденията от сондата бяха публикувани в поредица от статии в списанията Science (1, 2, 3) и Science Advances (1, 2, 3) и цитирани от TACC.



"Анализирайки снимки на зоната за кацане OSIRIS-REx, ние забелязахме в кратера Найтингейл цяла мрежа от тънки вени, пълни с ярки минерали. Предполагаме, че това са карбонатни отлагания, подобни на тези, открити в хондритите (един от най-често срещаните видове метеорити - ТАСС), които са били изложени на вода. Ако това е вярно, това означава, че в продължение на много хиляди или дори милиони години потоци течна вода са текли по повърхността на прародителя Бенну ", пишат изследователите.



Бенну е малък (около 600 м в диаметър) близък до Земята астероид, който е открит през 2013 г. За да проучи този обект през септември 2016 г., НАСА пусна към него междупланетна станция OSIRIS-REx. Станцията влезе в орбитата на астероида на 31 декември 2018 г.

Първите наблюдения показаха, че повърхността на Бенну е осеяна с големи кръгли камъни, а скалите й съдържат много вода. Това направи астероида особено интересен за изследване от гледна точка на това как се е образувала Слънчевата система.



През следващите месеци и години научният екип на мисията търси място за кацане на сондата и за съставяне на подробна геоложка, минерална и топографска карта на астероида. Това донесе много изненади и нови открития, които изясниха историята на формирането на Бенну.

Агенция "Фокус"