Откриха отвлечения мексикански кмет мъртъв
Откриха отвлечения мексикански кмет мъртъв / снимка: Reuters

Трупът на кмет на северен мексикански град, отвлечен в понеделник от неизвестни въоръжени лица, беше открит днес вързан и със запушена уста, съобщиха съдебни източници.

Елдемиро Кавасос, кмет на 35 000-я град Сантяго в щата Нуево Леон, беше отвлечен в дома си в присъствието на бодигарда си. Трупът му бил намерен на път в околностите на града, съобщи за АФП представител на местната прокуратура. Бодигардът беше открит невредим в понеделник, след като бил затворен в багажника на колата, съобщи прокурорът Алехандро Гарса, цитиран от местните медии.

Кметът бил известен с „борбата си срещу организираната престъпност", допълни прокурорът, отбелязва БГНЕС. „Похитителите били с качулки и носели стари униформи на отряд на федералната полиция, който днес не съществува", уточни той. Четирима кметове са били убити тази година в различни райони на Мексико, като убийствата са приписвани на наркокартелите, оспорващи си контрола върху трафика и доставките на американския пазар, водещ потребител на кокаин в света.