Откриха още трима оцелели от потъналата руска сонда в Охотско море
Откриха още трима оцелели от потъналата руска сонда в Охотско море / снимка: Reuters, архив

Още трима спасени от преобърналата се в Охотско море руска петролна платформа излетяха с вертолет от ледоразбивача "Магадан" за Южносахалинск. Останалите спасени вече са откарани в две болници на остров Сахалин, предаде ИТАР-ТАСС.

Телата на 11 загинали ще бъдат откарани на 22 и 23 декември на остров Сахалин за разпознаване от близките.

Сондажната платформата "Колская" се преобърна при буря и потъна в Охотско море на 18 декември, докато бе теглена на буксир към брега, предава БТА. На нея имаше 67 души. Спасени бяха само 14, намерени бяха телата на още толкова, съдбата на останалите е неизвестна. От извадените 11 тела девет са разпознати по документи. Имената им засега не се съобщават.

Откриха още трима оцелели от потъналата руска сонда в Охотско море
netinfo

Спасителната операция продължава с участието на три кораба, два вертолета и един самолет. Огледани са около 2,5 хиляди квадратни мили. В Мурманска област на Русия, откъдето са повечето работници на платформата, е обявен траур.

На потъналата платформа е бил и българският гражданин Живко Жеков, съобщи МВнР, позовавайки се на руското Министерство на извънредните ситуации.

Потъването на руската петролна платформа в Охотско море по всяка вероятност се дължи на многобройни нарушения на нормите за сигурност и непредпазливи действия. Това заяви пред в. "Новие известия" руският експерт Борис Никитин, цитиран от Франс прес. Спасителните операции продължават, но вече почти няма надежда да бъдат открити още оцелели при катастрофата в неделя. Спасени са едва 14 души от общо 67 на платформата, напомня АФП.

Докато кораби са буксирали платформата, преди тя да потъне в ледените води на Охотско море, не са били спазени правилата за сигурност, обясни Никитин, завеждащ катедра в руски институт по петрола и газа. Според него е трябвало "хората незабавно да бъдат изведени на палубата, да не се оставят вътре. Да ги накарат да облекат комбинезоните, дори да им заповядат да скачат в морето", заяви ученият.

Според местния клон на руското министерство на извънредните ситуации, екипажът очаквал да бъде извозен с хеликоптери, когато платформата потънала, отбелязва АФП. Освен това на платформата изобщо не е трябвало да се намират толкова много външни лица, изтъкна експертът. Платформата е трябвало да бъде извозена до местоназначението със специален кораб, смята той. "При това времето в Охотско море е нестабилно през този сезон. Всички дейности е трябвало да бъдат приключени по-рано, най-късно през втората половина на октомври", каза Никитин.

Руското федерално следствие обяви още в неделя, че основна причина за трагедията са нарушения на нормите за сигурност. За подобни пропуски говориха и роднини на загиналите на среща с представители на компанията собственик на платформата, допълва АФП.