Откриха масов гроб в подземието на църква
Откриха масов гроб в подземието на църква / снимка: БГНЕС

Останките от десетки жертви на екзекуции, извършени през Втората световна война, бяха открити в село в района на Витебск, в североизточната част Беларус, съобщава АФП. Телата са били зазидани под стълба. Те са били открити от членове на младежка православна организация, които работели в подземията на катедралата "Рождество" в село Глубокое.

Според местни очевидци намерени са били 21 черепа, сред които и на деца, останки от дрехи, пакет цигари, произведени във Варшава и множество куршуми. Жителите на селото твърдят, че никога не са чували да се говори за масови екзекуции в църквата, която била отворена и по време на съветската власт и по време на немската окупация, отбелязва БГНЕС.

Според местен жител до църквата обаче се е намирала сграда, която била използвана от полицията под полска, германска и съветска власт. "Явно тук са избити цели семейства, но не се знае кои са били те", добавя той. По случая е започнало разследване.

По думите на главния редактор на местен вестник, тези хора може да са били жертви на събитията от 1939 г., когато в село Грубокое, което преди било полско, била наложена съветската власт. Историкът Игор Кузнецов има своя теория. "Властите искат да прехвърлят вината /за екзекуцията/ на нацистите. Но германците, припомня той, никога не са крили екзекуциите и така най-вероятно става въпрос за жертви на НКВД /съветските тайни служби/.