/ Guliver/Getty Images, архив
Работеща в магазин за стоки втора ръка в Кити Хоук (Северна Каролина, САЩ) откри картина на Салвадор Дали, съобщава Smithsonian Magazine.

Обикновено магазинът продава творбите втора ръка за между 10 и 50 долара - но това конкретно произведение, изобразяващо две фигури в пастелни цветове, беше оценено на значително по-висока цена, след като експертите го определиха като отпечатък от изрязана на дърво картина, създадена и подписана от Салвадор Дали.

Откраднаха над 10 скулптури на Салвадор Дали от галерия в Стокхолм

Жената се натъкнала на платното, когато подреждала стоките, получени в магазина за по-нататъшна продажба. Картината предизвикала любопитство у нея и тя отнесла за експертиза в художествена галерия.

Собственикът на галерията определил, че тя е открила акварел от Салвадор Дали. На него художникът е изобразил жена в сини дрехи и мъж в червено.

Творбата била продадена за 1200 долара, а постъпленията от продажбата били дадени за благотворителност.

Жена повреди рисунка от Салвадор Дали, докато си прави селфи (ВИДЕО)

Салвадор Дали работел върху цикъл акварели въз основа на творчеството на Данте от 1957 г. по поръчка на Националната библиотека на Италия. Каталунският художник е трябвало да нарисува сто картини, но проектът бил отменен.
БГНЕС