/ Дарик архив
Германска ръчна граната от Първата световна война, е открита във внесена от Франция пратка картофи за завод за производство на чипс в Хонконг, съобщи полицията, цитирана от АФП. Взривното устройство е открито вчера в завода "Калби снакс" и е обезвредено без проблеми.

"Гранатата беше в нестабилно състояние, защото е била с изваден щифт, но не е била избухнала", заяви комисар Уилфред Уон Хо-хон. Полицията публикува видеозапис как сапьори поставят гранатата в канализация преди да я взривят.

Взривното устройство е било широко 8 см и е тежало 1 кг. Полицията не съобщи точния географски произход на пратката картофи.
 

Според историци гранатата е била изоставена в окоп през Първата световна война, който впоследствие е станал част от картофена нива, и е била събрана заедно с картофите.

Това не е първи случай, в който в бившата британска колония се откриват стари боеприпаси, но обикновено става дума за американски бомби, пуснати върху превзетата от японците територия през Втората световна война. Хонконг е превзет от Япония през декември 1941 г. и е освободен през лятото на 1945 г. Територията е била обсипана с бомби от САЩ в началото на Тихоокеанската военна кампания.
БТА