Човешка ДНК се съдържа в 2% от кренвиршите и хотдога, произведени в САЩ. Това заявиха изследователи от американския център Clear Food Labs.
Най-много човешка ДНК е открито във вегетарианските кренвирши. Става дума за около две трети от случаите. Според учените нарушаването на санитарните норми в процеса на производство е основната причина за наличието на човешка ДНК в храните.
Някои производители посочват на етикетите невярна информация за своите продукти, фалшифицирайки данните за белтъчините, енергийната и хранителната стойност.
Освен това много от изследването продукти са съдържали съставки, които не би трябвало да съдържат. Например в кренвиршите от птиче месо има следи от свинско, а в 10% от изследваните вегетариански кренвирши се съдържа месо.
Проучването е обхванало 345 продукта, произвеждани от 75 търговски марки, сред които има както традиционни месни продукти, така и вегетариански кренвирши.
Източник: БГНЕС