Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Група представители на коренното население на Канада съобщи, че са открити няколкостотин безименни гробове близо до бивше училище, предадоха световните агенции.

Очаква се на пресконференция представители на групата да разкрият подробности за откритията на територията на бившето училище и интернат за деца на индианци. Ще бъде уточнен и какъв е броят на телата.

Броят на безименните гробове ще бъде най-големият досега в Канада, се казва в съобщение на представители на групата.

В края на май стана известно, че на територията на бившето училище за деца на индианци в Британска Колумбия при разкопки са открити тленните останки на 215 непълнолетни. Училището е работило от 1890 до 1969 г. и е било едно от най-големите в Канада. Новините шокираха канадската общественост, като гражданите поискаха властите да извършат разкопки на териториите на всички бивши учебни заведения за коренното население.

В училищата-интернати принудително са били записвани канадските деца с цел интеграция към канадското общество. Според наличните данни от 150 хиляди ученици поне 3,2 хиляди са починали от побои и болести. С управлението на учебните заведения се е занимавала Римокатолическата църква.

През 2017 г. канадският премиер Джъстин Трюдо поднесе извинения на коренното население на страната, представители на което са пострадали по време на обучението в тези училища. Властите тогава се съгласиха да изплатят 800 милиона канадски долара на пострадалите.
БТА