Отказ на двигател е може би причина за авиокатастрофата край Перм
Отказ на двигател е може би причина за авиокатастрофата край Перм / снимкa: БГНЕС

Самолетната катастрофа тази нощ край град Перм най-вероятно е била причинена от повреда в двигател, съобщи член на следствената група по руската телевизия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Самолетът се снижавал за кацане през нисък облачен слой и се врязал в ненаселена част от града, на неколкостотин метра от жилищни сгради.

Специалистите по експлозиви и специалните служби, които работят на мястото на катастрофата не са открили никакви улики, че е бил извършен терористичен акт, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на министъра на транспорта на Русия Игор Левитин.

Левитин оглавява правителствената комисия за разследване на причините за катастрофата.

Всички 82-ма пътници и 6-членният екипаж на самолет на авиокомпания „Аерофлот-Норд" загинаха при катастрофа в района на летището на град Перм през изминалата нощ. „Бониг 737" е извършвал полет от Москва до Перм. Машината е изчезнала от екрана на радара малко след 3 часа местно време, а минути по-късно се е разбила в индустриалната зона на града. От Министерството на външните работи заявиха пред Дарик, че няма информация на борда да е имало български граждани.

Седем от пътниците са били деца. В самолета е имало и 21 чужденци – повечето от тях граждани на Азербайджан и Украйна. По неофициална информация единият от двигателите се е възпламенил и е причинил пожар на борда. Очевидци разказаха, че преди да се разбие, самолетът е бил обхванат от пламъци.

„Усетих експлозията. Самолетът гореше във въздуха. Приличаше на преминаваща през небето комета", разказва жена, която живее в Перм.

От "Аерофлот" съобщиха, че машината е произведена през 92 година. Била е експлоатирана от пет авиокомпании. Това е втората катастрофа с „Бониг 737" в Русия през последния месец. Миналата година в Русия е имало 33 сериозни авиоинциденти, при които са загинали повече от 300 души.