/ Thinkstock/Getty Images
На 83-годишна възраст почина известният български актьор Вели Чаушев. Тъжната вест съобщиха от Сатиричния театър на страницата си във фейсбук.
 
„Още един от Големите актьори на Сатиричния театър си отиде от този свят... Актьор на словото - не само от сцената, но и автор - майстор на думите в книгите - поклонение към театъра и към хората на театъра... Човек на вица, артист, горящ в театъра и за театъра... Вели, ще ни липсваш с усмивката си, със съпричастността си към съдбата на Сатиричния театър... Вели, вярваме, че сега си на онзи свят, за да превръщаш в прекрасно слово историята на театъра, за който даде целия си живот... Обичаме те!”. Това е посланието на Сатиричния театър, публикувано в социалните мрежи.
 

Почина ВЕЛИ ЧАУШЕВ (1934 - 2018) Още един от Големите актьори на Сатиричния театър си отиде от този свят... Актьор на с...

Публикувахте от Сатиричен театър "Алеко Константинов" в 6 януари 2018 г.

Вели Чаушев е роден на 11 септември 1934 година в Златоград. Като ученик учи в Пловдив и Стара Загора.
 
От малък се увлича по поезията на Александър Вутимски, Атанас Далчев, Богомил Райнов.
 
Решението да кандидатства във ВИТИЗ Чаушев взима след случайна среща с Апостол Карамитев. Завършва следването си през 1958 година и постъпва в трупата на Хасковския театър. От 1961 година е актьор в Държавния сатиричен театър.
 
В последните години нашумява моноспектакълът му по стихове на Валери Петров „Разтворен прозорец“.