Борис Джонсън
Борис Джонсън / БГНЕС
Против се обявиха 70 депутати
Камарата на общините отхвърли тази вечер предложението на британския премиер Борис Джонсън за произвеждането на предсрочни парламентарни избори на 12 декември, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от Агенция "Фокус". При гласуването, предавано на живо по телевизията, инициативата на Джонсън бе подкрепена само от 299 депутати при необходими 434 гласа, тоест две трети от общия състав на камарата.

Против се обявиха 70 депутати, а членовете на опозиционната Лейбъристка партия се въздържаха от гласуване, с което осуетиха плановете на премиера.

През септември лейбъристите в парламента на два пъти блокираха опитите на Борис Джонсън да предизвика нови избори, припомнят агенциите.

Междувременно Премиерът на Великобритания заяви тази вечер, че ще направи нов опит за произвеждане на предсрочни парламентарни избори в страната, след като Камарата на общините отхвърли по-рано днес предложението му за избори на 12 декември, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

След като не успя да събере необходимата подкрепа от две трети в парламента за предложението си за избори, премиерът каза, че още днес правителството ще внесе законопроект за произвеждането на избори на същата дата. За разлика от предишното гласуване законопроектът може да бъде одобрен с обикновено мнозинство.

Джонсън настоя, че страната се нуждае от нови избори, за да излезе от задънената улица с напускането си на Европейския съюз.

"Не можем да позволим парламентът да остане парализиран. По един или друг начин трябва да отидем на избори. Тази вечер правителството ще уведоми Камарата на общините за намерението си да внесе за разглеждане малък законопроект, която да позволи осъществяването на избори на 12 декември, за да можем най-накрая да извършим Брекзита", каза пред депутатите Джонсън.

Опозиционните партии не отхвърлиха незабавно законопроекта, като заявиха, че ще го проучат, преди да решат дали да го подкрепят.