Отчитат валиден ли е референдумът за отстраняване на Траян Бъсеску
Отчитат валиден ли е референдумът за отстраняване на Траян Бъсеску / снимка: Reuters, архив

Конституционният съд на Румъния трябва да се произнесе днес за валидността на референдума от 29 юли за отстраняване от власт на президента Траян Бъсеску, съобщават румънските медии. Решението на Конституционния съд трябва да сложи край на политическата война между левоцентристката коалиция Социал-либерален съюз и десноцентристкия президент Траян Бъсеску, която предизвика критиките на Европейската комисия и САЩ.

Според данни на Централното избирателно бюро 87,52% от гласувалите на референдума са се обявили за отстраняване на Бъсеску, но не е достигнат минималният праг на участие от 50% плюс един от имащите право на глас. Според данните на бюрото избирателната активност е била 46,24%.

Управляващата левоцентристка коалиция смята, че Конституционният съд трябва да вземе под внимание не официалните избирателни списъци, а неокончателни данни от преброяването през 2011 г., допълва БТА.

Премиерът Виктор Понта заяви вчера, че ако Конституционният съд потвърди резултатите от референдума като невалидни, Траян Бъсеску ще се върне на президентския пост, предаде Медиафакс.