/ iStock/Getty Images
По повод Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика - 26-ти юни, Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите – София (ПИЦ по ПН-София) организира редица инициативи. Те са под надслова „По-добра осведоменост за по-добър живот“, каквото е и тазгодишното световно мото, обединяващо нациите в борбата с наркотиците. Традиционно на този ден екипът на Центъра изказва своята признателност към доброволците, които целогодишно се обучават и участват в дейностите, посветени на здравословния начин на живот без зависимости.

Тази година, въпреки извънредното положение, са привлечени и подготвени два пъти повече доброволци от изминалата, като близо 100 ученици и студенти трайно са ангажирани в програмите на общинския ПИЦ по ПН-София. Именно те образуват многобройна мрежа от „посланици“ и медиатори.

Екстремните преживявания като „разходка“ с каяк, езда, катерене, както и организирането на спортни и културни мероприятия са запазената марка на Превантивно-информационния център. Те се провеждат през цялата година и допринасят за личностовото развитие на младежите и усъвършенстване на социалните им умения. Така е и в днешния ден.

Доброволците по националната програма "От връстници за връстници" участват в поредното изпитание на духа и тялото в Люлин планина. Там те ще посетят манастира „Св. Петка“ и ще направят своето дарение на продукти от първа необходимост за нуждаещите се. Жестът на съпричастност е част от дългосрочната инициатива за подпомагане на манастира чрез трудови дейности и благотворителност.

По същото време в уютния двор на Дневния консултативен център за деца, юноши и родители към ПИЦ по ПН към Столична община ще се проведе среща със студенти по програмата Индикативна превенция за ученици, студенти и младежи, експериментиращи или употребяващи психоактивни вещества. Те ще изпробват специалните очила за симулация, които пресъздават объркването на сетивата след консумиране на алкохол. По този нестандартен начин ще се засегне темата за шофирането и употребата на психоактивни вещества – актуален проблем, по който се работи заедно с партньорите от Съюза на пивоварите. Друг акцент в събитието ще е „Изкуството като алтернатива“. Това е и мотото на арт дейностите, които Центърът осъществява целогодишно. Именно свободното пространство за творчество и обсъждане на вечните теми и философски въпроси отключват потенциала на младежите.