От Сирия е изнесена партида иприт
От Сирия е изнесена партида иприт / снимка: БГНЕС, архив

От Сирия е била изнесена партида от химическото оръжие иприт, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на Сигрид Кааг, координатор на съвместната мисия на ООН и на Организацията за унищожение на химическите оръжия.

Кааг отбеляза, че това е значима стъпка в операцията по унищожаване на сирийското химическо оръжие. Това е четвъртата партида изнесено от Сирия химическо оръжие, посочва АФП. На фона на притесненията, че процесът на унищожаване на сирийското химическо оръжие се забавя, Сирия се съгласи на нов график за изнасяне от страната на химическия си арсенал, предаде Ройтерс.

Според новия график Сирия ще трябва да се „освободи” от химическото си оръжие до втората половина на април, отбелязва БТА. Съгласно руско-американското споразумение за ликвидиране на сирийските химически оръжия Сирия трябваше да предаде 1300 тона токсични химически вещества за унищожение извън страната до 5 февруари.

Междувременно беше разпространена статистика, според която боевете, атентатите с коли бомби и екзекуциите са отнели живота на 3300 души в Сирия от началото на сблъсъците между бунтовниците и джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Леванта, предаде АФП, като се позова на сирийския Център на наблюдение на правата на човека. Конфликтът между двете враждуващи страни, които някога се сражаваха заедно срещу силите на режима на Башар Асад, започна на 3 януари.