От Г-20 осъдиха ядрения опит на Северна Корея
От Г-20 осъдиха ядрения опит на Северна Корея / netinfo

Участниците в годишната среща на Г-20 в Мелбърн единодушно осъдиха Северна Корея за неотдавнашния ядрен опит, но отхвърлиха инициативата на Япония да се включи тази позиция в заключителното комюнике, публикувано днес, предаде АП.

"Всички страни, представени на срещата, са разтревожени от опита и нестабилността, с която той заплашва Корейския полуостров", подчерта австралийският министър на финансите Питър Костело на пресконференция в края на двудневното закрито заседание. "Но понеже това беше среща на финансови министри и централни банкери, решихме, че не бива да излизаме извън основната си област. Затова не го споменахме в комюникето", обясни той.

Що се отнася до световната икономика, Г-20 напомни, че успешното приключване на изпадналия в безизходица "кръг от Доха" за либерализиране на световната търговия е от ключово значение за световния икономически растеж и намаляването на бедността.

"Стабилният растеж зависи от свободната търговия", заяви комюникето. В него също така се изразява опасение, че глобалният просперитет е застрашен от нарастващия протекционизъм в търговията и инвестициите, и се декларира подкрепа за по-нататъшни реформи в Международния валутен фонд и Световната банка. Членовете на МВФ се съгласиха да увеличат правата при гласуване на четири страни - Южна Корея, Турция, Китай и Мексико, отчитайки нарастващия им икономически авторитет.

Образувана през 1999 г., Г-20 включва Групата на седемте развити индустриални страни, ЕС, Китай, Бразилия, Индия, Русия, Южна Корея, Аржентина, Австралия, Индонезия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка и Турция. Заедно те представляват около 90 процента от световния брутен вътрешен продукт, 80 на сто от световната търговия и две трети от световното население.