От ЕС обсъждат затягането на продажба на видеоигри с насилие
От ЕС обсъждат затягането на продажба на видеоигри с насилие / netinfo

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи от Европейския съюз откриха третия, последен ден от неофициалната си среща в Дрезден. Предварителните очаквания бяха те да съсредоточат вниманието си върху плановете за затягане на правилата за продажба на деца на видеоигри с насилие, предаде ДПА.

Европейската комисия възнамерява да въведе списък с наказателни мерки, които да бъдат налагани на разпространителите, които продават такива игри на деца. Тя обаче отбеляза, че ще остави страните членки сами да определят какви видеоматериали да забранят за по-малките деца. Възможно е правилата да включват възрастови ограничения при продажбата на видеоигри с насилие и по-силни предупреждения към родителите.

Германия превърна тази инициатива в един от приоритетите на ротационното си председателство на Европейския съюз, след като 18-годишен младеж, пристрастен към компютърните игри, рани 11 ученици в училището си в северен град в страната, преди да се самоубие, отбелязва ДПА.

В момента производителите сами определят кои видео и компютърни игри не са подходящи за деца. Разпространителите в повечето страни членки на съюза обаче не са задължени по закон да ограничават продажбата на стоки, които са предназначени само за възрастни.

Между 27-те държави има широки различия и по критериите за определяне на даден материал за неприемлив, посочва ДПА.