От 2 до 8 години затвор за руски опозиционери
От 2 до 8 години затвор за руски опозиционери / снимка: Reuters, архив

Шестима активисти на руската опозиция бяха осъдени на от 2 до 8 години затвор заради участието си в незаконна демонстрация.

Повечето от тях са членове на „Другата Русия”. Вчера властите арестуваха общо 17 души, протестирали пред седалището на избирателната комисия в Москва, крещейки „Спрете диктатурата!”. По-късно 11 от тях са освободени, а останалите 6 са задържани за до осем дни.

„Другата Русия” призова за митинг пред сградата на Избирателната комисия в понеделник след първия тур на президентските избори тази неделя. Московската община отказа да разреши митинги на това място, което е недалеч от Кремъл и от сградата на службата за сигурност ФСБ. В миналото лидери на руската опозиция са били осъждани на 15 дни затвор за организиране на неразрешени митинги, пише БГНЕС.

Сред основателите на „Другата Русия” са писателят и дисидент Едуард Лимонов и бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров. Въпреки арестите, организацията планира нова демонстрация пред избирателната комисия в деня след президентските избори.