/ БГНЕС
Швейцарско-беларуска гражданка беше осъдена на две години и половина затвор в Беларус, защото свалила маската на полицай по време на протест срещу президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

Хиляди излязоха на протести в Беларус, над 300 бяха задържани

51-годишната Наталия Херше, която живее в Швейцария от 12 години, беше призната за виновна, че е оказала съпротива на полицай по време на изпълнение на неговите задължения.

Тя ще трябва да плати и компенсация от 400 евро на полицая, защото му одрала лицето при свалянето на маската. Херше бе арестувана на 19 септември по време на женски поход срещу президента. Тя излежа тогава присъда от 15 дни затвор заради участие в неразрешен протест.

После бе пратена в предварителния арест до изчакване на делото срещу нея. "Живея в една демократична европейска страна, в която свободата на словото и на мирните протести е безусловно спазвана и установена в конституцията, една страна, в която полицаите не крият лицата си под маски и защитават гражданите си", заяви днес в съда Херше.

Задържаха над 40 протестиращи в Беларус

"Надявам се, че такива ще станат нещата и в една свободна Беларус", допълни тя, облечена в дрехи с червен и бял цвят - цветовете на беларуската опозиция. Посланикът на Швейцария в Беларус Клод Алтремат изрази съжаление от съдебното решение.
БТА