/ iStock/Getty Images
Той е осъден на по 16 години и 8 месеца за всяка от жертвите с изключение на детето, за което са му определени 25 години
Турски каналджия, чиято лодка потъна в езерото Ван, причинявайки смъртта на 61 нелегални мигранти, включително едно дете, е бил осъден на 1033 години затвор, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Медени Акбаш вече две години е задържан след трагедията на 27 юни 2020 г. в Източна Турция. 

Той е осъден на по 16 години и 8 месеца за всяка от жертвите с изключение на детето, за което са му определени 25 години, и на осем години за "трафик на мигранти".

В обвинителния акт, изготвен от главната прокуратура, се посочва, че лодката е била натоварена с повече от допустимия капацитет, въпреки че точният брой на пътниците не може да бъде определен.

Лодката на име "Акбаш", превозваща нелегални мигранти в езерото Ван, потъна край бреговете на остров Чарпанак поради неблагоприятни метеорологични условия.

Срещу 12 заподозрени бе заведено дело с искане за 38 години и шест месеца затвор по обвинения в трафик на имигранти и "причиняване на смърт на повече от едно лице поради съзнателна небрежност".

Останалите обвиняеми по делото бяха оправдани.